Pentru o muncă plăcută şi fără efort în timpul cositului sunt importante tehnologia corectă şi echilibrul în timpul lucrului. Aici vă prezentăm tehnicile de cosit pentru diverse condiţii de teren şi felul în care trebuie să ţineţi utilajul.
Cosierea pe diverse terenuri
Click pentru detalii
Cu tehnica de cosit potrivită puteţi obţine rezultate uimitoare cu motocoasa Dumneavoastră STIHL. Chiar dacă ţineţi pentru prima oară o motocoasă în mână, veţi fi cucerit cu repeziciune de tehnicile de cosit corecte. Aparatul se roteşte simplu în semicerc de la dreapta spre stânga, avansând pas cu pas înainte.
În continuare vă prezentăm tehnologia de bază şi câteva proceduri cu care să puteţi cosi chiar şi suprafeţe mai mari şi să obţineţi cele mai bune rezultate.
Tehnologia de bază
Deoarece unealta de tăiere se roteşte în sens opus acelor de ceasornic, în practică se înâlneşte cel mai des mişcarea de la dreapta spre stânga în timpul cositului. Avantajul acestei metode: Materialul cosit cade pe suprafaţa deja cosită.
Tehnologia de bază pentru iarba înaltă
Pentru iarba foarte înaltă sau vegetaţia rezistentă se recomandă cosirea în două sensuri de mişcare: Mai întâi retezaţi partea superioară a materialului de cosit printr-o mişcare spre dreapta iar prin mişcarea în sens opus (spre stânga) partea inferioară. Materialul cosit rămâne şi în acest caz în stânga.
Suprafeţe mari, netede – Rotirea corectă
Suprafeţele mai mari se cosesc cel mai bine prin metoda pătratului. Suprafaţa de cosit se împarte în pătrate, apoi lucraţi întotdeauna de-a lungul laturilor exterioare până la centru.
De-a lungul coastei – Fâşie cu fâşie
Prin metoda fâşiilor o scoateţi cel mai bine la capăt pe coaste: cosiţi o fâşie paralel cu coasta şi apoi întorceţi-vă în linia cosită. Acum cosiţi următoarea fâşie de deasupra. Şi aici materialul cosit rămâne depus tot timpul pe suprafaţa deja cosită.
Evitarea obstacolelor – Acoperirea în joacă
Pentru a cosi strâns în jurul pomilor sau arbuştilor, fără să atingeţi crengile sau tulpinile, cel mai potrivit este firul cositor. Dacă există mai multe plante la distanţe mici, în acest caz, înainte de cosit, se oferă metoda formării unei bolte. Pentru aceasta utilizaţi apărătoarea motocoasei Dumneavoastră pentru orientare. Pe aceasta o dirijaţi direct de-a lungul tulpinii, rotindu-vă astfel în jurul arbustului. Tulpina rămâne protejată iar suprafaţa din jurul tulpinii este cosită.
Cum trebuie să ţin corect aparatul?
Click pentru detalii – Modele cu mâner dublu
Mai întâi se fixează chinga. Cârligul carabinei trebuie să se afle la circa un lat de palmă sub şoldul drept.
Utilajul se agaţă în inelul de susţinere de cârligul carabinei.
Mânerele se deplasează iar inelul de susţinere se împinge pe tijă până când motocoasa este echilibrată. Unealta de tăiere trebuie să atingă pământul. Unghiul de tăiere optim rezultă automat prin echilibrare.
Motocoasa se află în poziţia corectă, dacă braţele sunt uşor îndoite iar încheieturile mâinii sunt întinse. Indicaţii speciale referitoare la discul de motoferăstrău circular găsiţi în instrucţiunile de utilizare.
Click pentru detalii – Modele cu mâner circular
Mai întâi se fixează chinga şi se agaţă cârligul în inelul de susţinere al utilajului. Cârligul carabinei trebuie să se afle la circa un lat de palmă sub şoldul drept
Ţineţi motocoasa întotdeauna cu ambele mâini. Mâna stângă se află pe mânerul circular iar mâna dreaptă pe mânerul tijei.
Unealta de tăiat ar trebui să atingă întotdeauna solul.