Articole Stihl

Cum sa intretii corect un motoferastrau – Ghidul incepatorului

Daca nu iti castigi painea din taiatul lemnelor si meseria pe care o ai nu te tine 5 zile pe saptamana prin paduri, dar ai avut totusi suficiente motive ca sa-ti cumperi un motoferastrau, merita sa citesti cateva sugestii de utilizare si intretinere ale unui motoferastrau.

Vom face referire la motoferastraiele STIHL, deoarece acestea detin o mare parte din piata motouneltelor. STIHL este numarul 1 mondial, si este o companie care este prezenta in peste 160 de tari !

Regulile sunt valabile si pentru alte marci, chiar si din categoria de motoferastraie ieftine.

 

Cum se face rodajul unei motoferastrau?

Ai ajuns acasa cu motoferastraul cel nou, ai uitat o mare parte din sfaturile primite din partea personalului din magazin, si poate nu ai rabdarea sa citesti manualul de utilizare. Ai retinut ca trebuie sa faci un rodaj, dar nu mai stii exact cum.

Ce fac cei mai multi in situatia asta? Suna un prieten, un vecin, o cunostinta care detine de ceva timp un motoferastrau si crede ca este specialist in domeniul asta. Si in majoritatea cazurilor, sfatul primit este urmatorul: “Da-i drumul la drujba si lasa-l sa mearga la relanti vreo doua rezervoare.”

NU ESTE NECESAR CA RODAJUL MOTOFERASTRAULUI SA FIE FACUT LA RELANTI. RODAJUL SE POATE SE FACE IN SARCINA USOARA, ASTFEL INCAT ACESTA SA NU FIE FORTAT!
Motoarele in 2 timpi sunt proiectate sa functioneze la turatii mari, peste 7000 rpm. La aceste turatii, combustibilul este ars in totalitate, nu se depune calamina pe piston si motorul functioneaza optim. Rodajul corect al unui motoferastrau se face in sarcina usoara, taind lemne cu diametre mici (maxim 10-15 cm), pana se consuma primele 3-4 rezervoare de benzina.

Cat ulei se pune in benzina?

O intrebare des intalnita si la care veti auzi foarte multe variante de raspuns. Motoarele in 2 timpi cu care sunt dotate aceste motoferastraie, degaja o cantitate apreciabila de noxe in timpul functionarii. La presiunile venite de la organismele de reglementare, producatorii au fost obligati sa reduca poluarea provocata de functionarea acestor motoare.

Pe langa proiectarea unor motoare noi (Stihl 4-Mix), reducerea noxelor s-a facut si prin imbunatatirea compozitiei uleiului de amestec, pentru a se diminua proportia necesara din amestecul cu combustibil. Stihl ofera uleiuri de amestec originale, imbuteliate in flacoane cu marca lor (Stihl HP). Ei recomanda folosirea unei proportii de 2% ulei de amestec (rosu), adica 20 ml la un litru de benzina, nici mai mult nici mai putin!

Din pacate, in Romania avem o problema legata de calitatea combustibilului pe care il gasim pe la statiile de alimentare. Chiar si producatorii de automobile se plang ca au cele mai mari procente de defecte ale sistemului de alimentare (injectoare) din Europa.

Atunci , pentru a evita o ungere insuficienta a motorului, trebuiesc respectate următoarele reguli:

1. Alimentati cu benzina proaspata, (nu mai veche de 2-3 saptamani), cumparata de la o statie cu trafic mare de masini.

2. Nu depozitati benzina in ambalaje de plastic sau necorespunzatoare

3. Folositi o proportie de 2% ulei de amestec (20 ml la 1 litru de benzina), in acest fel ungerea si functionarea motorului va fi una eficienta.

 

Acestea sunt cele mai importante reguli pe care trebuie sa le respecte orice posesor de motoferastrau. Vei evita astfel vizitele nedorite la service, nervii si cheltuielile prilejuite de reparatiile ce nu se încadreaza în garantiile oferite de producatori.

Localizată în judeţul Bistriţa-Năsăud, oraşul Bistriţa, societatea SIMPROCOM este distribuitor autorizat al produselor STIHL. Pentru o prezentare optimă a produselor si o asistenţă complexă, societatea SIMPROCOM are deschise in Bistriţa două magazine de prezentare a produselor, unde vă asteaptă un personal tanar şi bine instruit, precum si un centru de service autorizat care vă stă la dispoziţia dumneavostră. Firma noastra va ofera servicii de service in garantie si post-garantie la un nivel de calitate inalt.

Oferim service pentru utilajele din gama STIHL, dar si pentru alti producatori cum ar fi VIKING, BCS, BERTOLINI, LOMBARDINI, HONDA, KOHLER, MAKITA, BOSCH, SKIL. Reparăm de asemenea şi alte mărci de produse, în limita unei revizi şi/sau în limita disponibilităţii pieselor de schimb (daca este cazul).

Printre utilajele care se pot repara in service-ul nostru, amintim: motoferastraie, electroferastraie, debitatoare de beton, motocoase atat de spate cat si cu bara de cosire, masini de tuns gazon, hidrofoare, compresoare, pompe submersibile, generatoare, atomizoare, masini si scule electrice, ciocane rotopercutoare, masini de gaurit, polizoare, suflante, motoare in doi si patru timpi, etc.

SC SIMPROCOM SRL va ofera garantia calitatii prin produsele si serviciile oferite! Va asteptam in magazinele noastre pentru a va convinge!

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *