Daca locuiesti la casa si ai o gradina si o casa care necesita un volum mare de apa, ai nevoie de cele mai bune pompe submersibile, care sa ridica apa dintr-un put adiacent casei, pentru a o transporta catre propria instalatie. Pompele submersibile sunt de mare ajutor atunci cand alimentarea cu apa curenta nu este posibila sau cand exista dificultati in acest sens.
Afla in cadrul acestui ghid cum sa alegi cele mai bune pompe submersibile, adecvate nevoilor locuintei tale.
O pompa submersibila este necesara atat atunci cand nu ai acces la alimentarea cu apa curenta, cat si atunci cand vrei sa beneficiezi de apa din sursele subterane proprii, precum din iazuri, puturi, fantana sau izvoare, fara sa fii nevoit sa platesti pentru aceasta.
Se recomanda alegerea unei pompe submersibile atunci cand nu ai acces la o sursa de apa aflata la mica adancime, adica atunci cand vrei sa tragi apa din fantana, dintr-un rau aflat in apropiere sau de la o adancime mai mare. In cazul in care nivelul apei este cuprins intre 1-9 metri, poti utiliza o pompa de hidrofor, insa daca nivelul apei depaseste aceasta adancime, vei avea nevoie de o pompa submersibila.
In situatia in care sursa de apa se afla la o adancime mai mare de 9 metri, o pompa submersibila iti este de asemenea de folos. Daca este nevoie de o adancime de alimentare mai mare, pompa submersibila ofera o presiune mai ridicata decat hidroforul, insa un consum de energie mai mic.
Un bun punct de plecare atunci cand cauti cele mai bune pompe submersibile consta in documentarea modului de functionare a acestora. Astfel, pompele submersibile utilizeaza presiunea apei pentru a o ridica la suprafata, fiind mult mai economice decat un hidrofor.
Motorul este cea mai importanta componenta a acestui tip de pompa. El este complet sigilat, in interiorul carcasei pompei, pentru ca aceasta sa poata fi scufundata in apa in deplina siguranta, fara sa existe riscul unui scurtcircuit. Oferind un consum de energie mai mic fata de alte echipamente de pompare a apei, pompele submersibile se remarca printr-un randament ridicat, putand sa asigure transportul apei pe distante mari sau de la mari adancimi.
In cazul in care iti doresti pomparea apei de la o adancime mare, cat si de la o distanta mare, utilizarea pompelor de apa submersibile reprezinta cea mai buna alegere. In plus, ele iti ofera o fiabilitate ridicata, deoarece sunt concepute sa functioneze fara intrerupere vreme indelungata, achizitionarea unui astfel de produs fiind o investitie pe termen lung.
De asemenea, exista modele variate de pompe submersibile, pentru a gasi cu usurinta exact tipul de care tu ai nevoie pentru casa, gradina sau afacerea ta. Un alt avantaj important este dat de faptul ca pompele sunt complet imersibile, adica se scufunda direct in apa, fara sa fie necesara amenajarea unui spatiu special de amplasare, asa cum se intampla in cazul hidroforului.
In ceea ce priveste zgomotul produs, pompele submersibile sunt silentioase, astfel incat nu te vor deranja pe durata functionarii.
Pompă de suprafață:
Este în general autoamorsantă și permite aspirarea până la o adâncime maximă de 7 m. Prin urmare, este recomandată pentru aspirarea apei dintr-un colector de apă de ploaie, pomparea apei dintr-un râu, dintr-un iaz de grădină sau dintr-o groapă de udare. Cu un debit de la 10l/min până la aproape 40l/min (în funcție de instalație și de model) și o presiune de 3 până la 5 bari (în funcție de model și de instalație), îți va permite să alimentezi sistemul de udare, să umpli foarte ușor piscina, chiar să golești un rezervor în cel mai scurt timp sau să alimentezi o mașină de spălat rufe, o toaletă, o mașină de spălat vase.
Acest model de pompă de grădină va fi foarte ușor de deconectat în afara sezonului pentru a fi depozitat datorită dimensiunilor și greutății sale reduse. Desigur, este posibil să o folosești în perioadele foarte ploioase, reci sau înzăpezite, dar va fi esențial să îi faceți un mic adăpost pentru a garanta o bună utilizare și pentru a evita deteriorarea acesteia (o mai bună protecție a cutiei electrice și împotriva înghețului).
Pompă submersibilă:
Este ideală pentru o înălțime de aspirație de peste 7 m. Acest tip de pompă poate fi utilizat pentru foraje de până la 100 m sau mai mult și este recomandat pentru instalarea în puțuri, foraje și rezervoare subterane.
În catalogul nostru vei găsi modele de pompe submersibile care permit adâncimi de imersie de 20 m cu o înălțime de refulare cuprinsă între 34 m și 67 m. Acest lucru este foarte potrivit pentru udarea unor suprafețe mari de teren, alimentarea unei case… mai ales dacă trebuie parcursă o distanță mare. Aspirația se face direct prin corpul pompei, ceea ce evită orice problemă de amorsare.
Exista cateva criterii importante atunci cand alegi cele mai bune pompe submersibile pentru tine. Iata cateva dintre acestea:
- Gradul de puritate a apei
Pentru a alege corect cele mai bune pompe submersibile, adaptate nevoilor tale, este important sa tii cont de gradul de puritate a apei. In functie de acesta vei vedea ca exista pompe submersibile pentru extragerea apei curate, lipsite de impuritati, diferita de pompele pentru apa murdara. Astfel de pompe sunt adecvate pentru alimentarea cu apa potabila a propriei locuinte. Nu este recomandata introducerea unei astfel de pompe in apa cu namol sau nisip, pentru ca impuritatile o vor bloca.
Atunci cand ai nevoie de pompe pentru extragerea apei murdare, tine cont de marimea particulelor suportate. Aceste pompe au aplicativitate speciala, precum pentru irigatii, gradinarit sau extragerea apei murdare din canalizari.
- Debitul apei
Debitul de apa necesar locuintei tale este un alt criteriu de care sa tii cont atunci cand te intrebi “ce pompa submersibila sa cumpar”. In cazul in care te intereseaza alimentarea cu apa a unei locuinte mici, cu un consum redus de apa, poti opta pentru o pompa submersibila cu un debit cuprins intre 1.000-2.000l/h.
Daca locuiesti intr-o casa mai mare, cu mai multi membri si cu un consum de apa mai ridicat, atunci este bine sa te orientezi catre o pompa care depaseste debitul de 2.000l/h. Estimeaza numarul de utilizatori care ar putea utiliza apa in acelasi timp si astfel iti poti face o idee cu privire la debitul necesar. Ai grija sa iti iei si o marja de eroare, pentru a putea folosi baia la un debit multumitor chiar si atunci cand masina de spalat functioneaza si ai mai multe robinete deschise simultan.
- Adancimea de scufundare
Adancimea de scufundare a pompei submersibile este foarte importanta, deoarece aceasta este cea care dicteaza presiunea apei. Pentru adancimi mult mai mari, de peste 10-20 metri, vei avea nevoie de o pompa submersibila multietajata.
Din fericire, pe piata exista modele care permit o adancime de scufundare variabila, de la cativa zeci de metri, la sute de metri, pentru a raspunde nevoilor tale.
- Modul de functionare
Modul de functionare al pompelor submersibile difera, astfel incat exista modele cu un singur rotor, cat si unele cu mai multe rotoare, care se numesc supraetajate. Atunci cand iti doresti un randament mai mare, este bine sa optezi pentru pompe submersibile multietajate, care iti vor oferi eficienta pe care ti-o doresti atat printr-un debit mai bun al apei, cat si printr-o presiune ridicata.
- Distanta pana la utilitati
Nu poti alege cele mai bune pompe submersibile fara sa tii cont de distanta dintre sursa de apa si locul de consum. Aceasta influenteaza chiar si modul de instalare al pompei, astfel incat in situatiile in care distanta este mai mare, iar lungimea tubulaturii depaseste 100 de metri, este necesara montarea unei supape de sens, pentru a proteja sistemul si a preveni lovitura de berbec.
Ia in calcul cat de departe este locuinta ta fata de sursa de apa, pentru a face o achizitie corecta.
- Presiunea maxima a pompei
Presiunea maxima a pompei este data de coeficientul 0.0981, care se va inmulti cu inaltimea de pompare si greutatea specifica, ce are valoarea 1 pentru apa curata si 1.02 pentru apa sarata. Astfel, daca ai o pompa submersibila cu o inaltime de pompare de 50 metri pentru o apa curata, atunci presiunea va fi egala cu 0.0981 X 50 X 1 si va avea valoarea de 4.905 bar.
- Calitatea si costurile necesare
Desi putem fi tentati sa achizitionam produse mai ieftine, atunci cand facem investitii atat de importante, precum este achizitionarea pompelor submersibile, calitatea este prioritara. Astfel, este bine sa alegi un model realizat din materiale durabile, care sa iti ofere eficienta pe care o doresti si pe care sa il poti utiliza vreme indelungata. Chiar daca costurile necesare pentru un astfel de produs pot fi putin mai ridicate, aceasta este o investie inteligenta, care se va resimti pe termen lung printr-un consum de energie redus, dar si printr-o functionare de durata.
Parametrii unei pompe submersibile sunt determinate de doua valori:
- Q – debitul in m3/h – cantitatea de apa pompata intr-un interval de timp
- H – inaltimea de pompare in metri a coloanei de apa
Acesti doi parametrii (Q ,H) definesc punctul de functionare al pompei pentru alimentare cu apa. Schimband unul il influentam pe celalalt (pentru fiecare Q avem H diferit). Toate punctele de functionare posibile ale pompei, pot fi reprezentate sub forma unei curbe cu coordonatele Q – H.
Pompele submersibile se diferentiaza de hidrofor prin modul de functionare. In timp ce hidroforul aspira si apoi pompeaza apa, pompa de apa o impinge spre exterior.
Pompele submersibile sunt mai avantajoase decat hidrofoarele, reusind sa fie mult mai eficiente decat acestea. Hidroforul foloseste mai multa energie electrica si ridica apa la suprafata prin aspiratie. In schimb, pompele submersibile se folosesc de presiunea directa a apei pentru a o ridica.
Pentru a putea pompa niveluri de apă foarte reduse (de până la câțiva milimetri), trebuie fie să folosiți o pompă cu aspirare plată, fie să atașați la pompa dumneavoastră submersibilă o piesă de aspirare plată.
Un hidrofor complet echipat poate aspira de la maxim 8 metri si este cel mai des utilizat pentru sursele de apa de mica adancime. Dar pompele submersibile pot functiona eficient, indiferent de adancimea apei. Forma cilindrica si lunga a pompei este ideala, deoarece se potriveste cu forma putului iar componentele ei o fac sa fie foarte eficienta.
O pompa submersibila face cu pana la 30% mai multa presiune decat un hidrofor, adica se poate face economie de energie. De asemenea din moment ce este montata la partea de jos a fantanii, pompa submersibila nu trebuie sa se lupte impotriva gravitatiei si presiunii atmosferice, avand o treaba mai usoara de facut doar pentru impingerea coloanei de apa.
Pentru ca pompa de grădină să fie eficientă, trebuie să ții cont de 3 criterii: presiunea, înălțimea de refulare și debitul în funcție de utilizare. Dacă instalația se referă doar la udare, vei avea nevoie de un debit de aproximativ 1m3/h până la 4m3/h, în funcție de suprafață. Dacă instalația urmează să alimenteze o casă, vei avea nevoie de cel puțin 2m3/h la ieșire.
Presiunea: cu cât conducta ta este mai mare, cu atât presiunea este mai mică, cu cât conducta este mai lungă, cu atât efectul este același. Așadar, ia întotdeauna o marjă de minimum 2 bari pentru a garanta eficiența.
Înălțimea de livrare: acest punct este foarte important, deoarece va garanta că vei obține suficientă apă din punctul A în punctul B. Calculul este foarte simplu:
(înălțimea de aspirație + înălțimea de refulare + pierderi de presiune**) + presiunea utilă
** pierderi de presiune = frecarea apei în conductă, reducând astfel performanța
Debitul: debitul unei pompe de suprafață sau submersibile variază automat în funcție de adâncimea de aspirație și de înălțimea de refulare, iar cu cât diferența dintre aceste două valori este mai mare, cu atât mai mult va fi redus debitul dumneavoastră. Invers, cu cât punctele de aspirație și de refulare sunt mai apropiate, cu atât debitul va fi mai mare.
Ține cont și de numărul de puncte de udare sau de puncte de apă din casă care urmează să fie alimentate, deoarece cu cât sunt mai multe, cu atât mai mare va fi debitul necesar.
Cum aleg pompa submersibila?
Pentru o casa unifamiliara obijnuita, un debit de 1-2 m3/h este suficient. Ca sa estimezi mai bine debitul de apa necesar, numara robinetii sau consumatorii de apa din casa. Inclusiv dusuri, masina de spalat, toalete.
Pentru calcul poti lua la fiecare robinet un debit de 8 – 10 litri/minut.
De exemplu:
2 bai + 1 bucatarie + 1 masina de spalat => un debit de 2,5 metri cubi / ora
Odată ce ai determinat nevoile, nu uita să mărești automat marja pentru a te asigura că vei obține un randament bun. Peste 7 m, optează pentru o pompă submersibilă, care va fi mult mai eficientă. Nu uita să instalezi un filtru pe sistemul de aspirație, ceea ce va asigura protecția pompei tale indiferent de natura apei (apă limpede, apă murdară).
Nu uita să instalezi, de asemenea, o supapă de reținere pentru a preveni dezamorsarea pompei. De asemenea, sunt recomandate numeroase accesorii, cum ar fi dispozitivul de siguranță în caz de lipsă de apă (oprește automat pompa în caz de lipsă de apă), un kit de aspirație de 7 m cu filtru și clapetă de reținere, un furtun plat sau ondulat pentru aspirație sau refulare, racorduri din alamă pentru diversele conexiuni, un sistem de acquacontrol (gestionează pornirea și oprirea automată a pompei) și multe altele…
Simprocom SRL
Pentru alte detalii despre pompele sumersibile sau comenzi apelati: 0733 035 008 / 0733 035 008