Polizorul unghiular este o unealtă de mână acţionată de un motor electric, un motor cu benzină sau cu aer comprimat, folosită la tăierea, prelucrarea şi şlefuirea diferitelor materiale. Motorul acţionează un angrenaj, poziţionat într-un unghi drept faţă de axul motorului şi la capătul căruia se află un disc pentru prelucrare sau un disc pentru tăiat. Ambele sunt detaşabile şi pot fi înlocuite când se uzează.
În mod obişnuit polizoarele unghiulare au o apărătoare a discului pentru protecţia împotriva resturilor rezultate şi un mâner lateral pentru ca să poată fi manipulat cu două mâini.
Polizoarele unghiulare se folosesc atât pentru înlâturarea excesului de material (şlefuire, polizare, prelucrare), cât şi pentru tăiere. Astfel, pentru fiecare tip de operaţie şi material există discuri speciale. Dintre acestea cele mai cunoscute şi utilizate sunt discurile cu diamant pentru tăiere, discurile abrazive, pietrele de polizat, discurile cu perii de sârmă şi discuri pentru lustruit.
Diferite tipuri de discuri :
– disc cu diamant pentru tăiat
– disc abraziv
– disc pentru lustruire
– disc cu perii de sârmă
Polizoarele unghiulare sunt unelte destul de întâlnite, ele fiind utilizate cu precădere în construcţii şi în prelucrarea metalului. Pe piaţă există o foarte largă varietate de polizoare unghiulare, fiecare cu caracteristicile sale potrivite pentru o anumită lucrare.
Dintre caracteristicile polizorului, cele mai importante sunt dimensiunea maximă a discului şi puterea motorului. Alte caracteristici importante sunt: modul de alimentare (electric, pneumatic), rpm (numărul de rotaţii pe minut) şi tipul arborelui de prindere.
Dimensiunile standard pentru discuri sunt 115 mm, 125 mm, 150 mm, 230 mm, iar puterea motorului variază de la 500 W, pentru polizoarele mici, ce sunt utilizate ocazional, pe lângă casă până la puteri de peste 3000 W, pentru cele din gamele profesionale.
Un polizor unghiular arată în mod normal conform cu următoarea imagine: