Aşa cum poate unii dintre dumneavoastră ştiţi aceste utilaje, ele sunt denumite motosape, motofreze, motocultoare sau motocultivatoare, dar din punct de vedere tehnic toate aceste denumirii fac referire la alt tip de maşină. Motofreza, motosapa, motocultor sau motocultivator?
- Motofreza este maşina pentru lucrat pământul, cu motor electric, cu lăţimea de lucru a frezelor nu mai mare de 20 cm.
- Motosapa este maşina cu transmisie prin ansamblul melc-roată (melcată), cu lăţimea frezelor nu mai mare de 50 cm pe care nu se pot ataşa alte accesorii pentru lucratul şi întreţinere solului.
- Motosapele sunt utilaje uşoare, echipate cu motoare în 4 timpi al căror rol îl reprezintă mărunţirea solurilor uşoare şi semiuşoare. Îşi găsesc aplicabilitatea în: grădini, sere şi solarii.
Cum distingem o motosapa de calitate?
- Motoare în 4 timpi pentru un lucru confortabil cu consum redus;
- Forma cuţitelor trebuie să fie corect arcuită, din aliaje de oţeluri tratate, pentru a permite fărâmiţarea solului cu efort minim, fără a creea uzură prematură acestora;
- Greutate redusă pentru o utilizare uşoară;
- Posibilitatea unei reglări uşoare a înălţimii şi lăţimii de lucru;
- Mânere ergonomice pentru o utilizare confortabilă.
Îngrijire şi protecţie
- Calitatea combustibilului şi a uleiului (se va folosi numai ulei recomandat de producător);
- Verificarea perioadică a filtrului de aer;
- Verificarea şi reglarea corectă a ambreiajului pentru un cuplu maxim;
- Este obligatorie citirea MANUALULUI DE UTILIZARE!
Motocultor / Motocultivator
- Motocultor – maşina cu transmisie prin ansamblul melc-roată melcată, lanţ şi curea, lanţ şi cutie de viteză, cutie de viteză şi pinioane conice.
- Motocultivatoare – maşina cu transmisie numai prin cutie de viteze, reversibilă, cu sistem de transmisie la accesorii prin priză de putere, indiferent de conformaţia rapoartelor de viteză.
Câte tipuri de motocultoare există?
- Motocultor Hobby – maşină care foloseşte sistemul de transmisie cu melc-roată melcată sau cu transmisie prin curea de la motor la distribuţie şi cu lanţ de la distribuţie la freze. Lăţimea frezelor nu depăşeşte mai mult de 80-90 cm. Suprafaţa de lucru recomandată este între 1.000 mp şi 5.000 mp.
- Motocultor Semiprofesional – maşină care foloseşte lanţ şi cutie de viteze. Lăţimea frezelor este între 80 cm şi 100 cm, cuţitele sunt fixate fie pe bara cilindrică fie pe bara hexagonală, adâncimea de lucru poate ajunge până la 20-22 cm.
Avantajul acestor maşini îl reprezintă cutia de viteză, pentru că, la anumite operaţiuni ca de exemplu folosirea plugului de bilonat, se poate folosi treapta a doua de viteză, reducând astfel consumul de carburant şi totodată măreşte durata de exploatare a produsului. De asemenea se poate utiliza cu un randament superior tractarea unei remorcuţe, pentru deplasarea pe distanţe scurte. Suprafaţa de lucru recomandată este cuprinsa între 5.000 mp şi 1.0000 mp.
- Motocultoarele profesionale – sunt acele maşini care folosesc transmisia de la cutia de viteze la freze prin ansamblul de pinioane conice. De asemenea, transmisia de la motor la cutie se realizează prin ambreaj, fie în mediu uscat fie în baie de ulei.
Frezele sunt fixate pe un suport planetară hexagonal iar bara de fixare a cuţitelor este tot hexagonală, mărind astfel gradul de rezistenţă la uzură. Adâncimea de lucru poate ajune până la 22-25 cm iar greutatea unui astfel de produs este de minim 75-80 kg asigurând astfel o aderenţă mai mare la nivelul solului. Suprafaţa recomandată de lucru pentru aceste produse este de peste 10.000 mp. Motocultoarele sunt utilaje pentru prelucrarea solurilor g