Prin fir se transmit impulsurile date de aparat el fiind la drept vorbind, “bariera” de limitare a unei suprafete oarecare, impreuna cu iarba, crengile, sau alte corpuri straine care se ating de fir.
In general rolele de fir de gard electric se comercializeaza la lungimi de 250, 400, 500 si 1.000 m.
Firele pot fi de grosimi, culori, calitati si preturi diferite. Calitatea unui fir este data de mai multi factori.
Daca pentru unii cumparatori importanta este grosimea si rezistenta la rupere, pentru altii mai importanta este conductibilitatea care este data de numarul litelor, grosimea litelor si materialul din care sunt litele ce intra in componenta firului final (inox, zinc, cupru).
Fiecare are in felul lui dreptate dar la o analiza atenta si serioasa se poate afirma ca sunt cazuri in care mai importanta este rezistenta la rupere dar in majoritatea cazurilor, cea mai importat este conductibilitatea.
CE FIRE FOLOSIM LA GARDUL ELECTRIC?
La un pachet de gard electric ce functioneaza bine si foarte bine nu este prioritar sa se foloseasaca fir cu rezistenta mare la rupere pentru ca descarcarea electrica a 10.000, 13.000 sau 15.000 Volti nu o sa-i permita animalului sa se impinga in fir. Socul electric resimtit il va indeparta imediat de fir.
Daca dimpotriva sistemul de gard electric functioneaza deficitar, aparatul nu scoate multi volti sau sunt pierderi semnificative, animalul nu va resimti impulsul electric. Intr-un asemenea caz animalul nu se va retrage ci se va impinge si va forta firul de gard.
Sa presupunem ca aveti un numar de 3, 10 sau 100 de vaci intr- un perimetru oarecare – un gard electric – inconjurat cu un fir cu rezistenta la rupere de 300 kg dar cu impulsuri foarte slabe – putini volti. Credeti ca in aceasta situatie firul cu rezistenta mare la rupere va ajuta? Sa acceptam ca firul nu se rupe, dar va dati usor seama ca la aceasta forta nu rezista stalpul sau izolatorul. Asa ca firul in care ati investit si mai mult dar gros fiind, se manipuleaza cu dificultate, nu va garanteaza succesul cu nimic mai mult decat un fir mai subtire care are conductibilitate buna sau foarte buna si este mai usor de manipulat si instalat.
Pentru suprafete sau lungimi mici nu este necesar sa investim in fir sau banda de gard electric de calitate deosebita.
Este IMPORTANT de stiut ca manipularea deasa a firului duce la deteriorarea lui, in mod deosebit la ruperea litelor din fir. In situatii de genul acesta impulsul electric va fi prezent doar pe portiunea dintre aparat pana la ruptura firului. Daca animalul va intra in contact cu firul pe care nu este impuls, riscul de a forta limita firului este mult mai mare.
Utilizatorul – proprietarul gardului electric, nevazand firul rupt nu-si da seama ca sunt rupte litele si nu intelege de ce au iesit animalele.
CULOAREA materialului din care este fabricat firul sau banda se pare ca nu are un impact asupra animalelor. Dupa unii specialist (americani si francezi) se pare ca alb si albastru ar fi culorile cele mai vizibile pentru bovine.
O categorie aparte este firul metalic fara suport de monofilamente sintetice impletite.
Este firul care ofera cele doua calitati amintite mai sus (rezistenta la rupere si conductibilitatea). Din pacate are si unele dezavantaje. Amintim dificultatea de instalare sau ce sa mai vorbim daca vrem sa-l mutam… Este foarte greu de adunat si aproape imposibil de infasurat pe bobina. Daca nu resusesti sa-l tii intins face noduri, carcei care se rup la intindere.
Pe scurt, este un fir recomandat doar pentru pasuni permanente.
MENTIONAM ca sunt unii care pun semnul egalitatii intre firele special concepute pentru gard electric (compozitia aliajului, elasticitate etc) si firele zincate din comert care nu au calitatile necesare.
Un astfel de fir recomandat pentru pasuni permanente este Securgal.
Simprocom va ofera consultanta gratuita online sau offline in magazinele specializate pentru toate produsele comercializate. Oferim garantie, montaje, piese de schimb, service pentru toate utilajele si echipamentele.